KAMPANJA "ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA"

SREBRENICA 25:ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Otvaranjem multimedijalne izložbe “Srebrenica: Genocid u osam činova” u SENSE centru u Puli, u utorak 7.7.2020, započinje kampanja “Zajedno protiv virusa poricanja” u kojoj sudjeluje još 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Organizacije okupljene u koaliciji SREBRENICA 25:ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA.

Virus poricanja genocida i drugih zločina počinjenih u ratovima devedesetih godina je za postjugoslavenska društva opasniji i od koronavirusa jer djeluje pogubno ne samo na sadašnju, već i na buduće generacije. U to se, nažalost, gotovo svakodnevno možemo uvjeriti po brojnim incidentima i izljevima govora i akcija mržnje diljem regije, čiji su glavni protagonisti najčešće mladi ljudi, rođeni nakon ratova 1990-tih.

Kampanja će započeti 7. 7. 2020.  otvaranjem multimedijalne izložbe u prostoru SENSE centra u Puli i trajat će do 11.7, datuma pada Srebrenice 1995. godine. Izložba se zasniva na audiovizualnom i dokumentarnom materijalu sadržanom u jedinstvenom interaktivnom narativu "Genocid u osam činova" http://srebrenica.sensecentar.org/, koji pokazuje kako su srebrenički zločini istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Kampanju “Zajedno protiv virusa poricanja” će video porukama iz Den Haaga otvoriti predsjednik MKSJ-a/MRMKS-a, sudac Carmel Agius, te glavni tužitelj Serge Brammertz.

Neki od partnera u kampanji (Historijski muzej BiH/Sarajevo, Documenta/ Zagreb, Fondacija Istina, pravda, pomirenje/Tuzla, Kulturni centar/Visoko, Fond za humanitarno pravo Kosova) će također prirediti izložbe i prigodne prateće manifestacije u svojim sredinama, dok će ostali partneri sudjelovati u online kampanji putem svojih internet stranica i društvenih mreža.

Otvaranje i zatvaranje kampanje u Puli bit će uživo prenošeno na YouTube kanalu i Facebook stranici SENSE centra, društvenim mrežama naših partnera i pojedinim regionalnim i lokalnim TV kanalima.

#VirusPoricanja #DenialVirus #Srebrenica25