KAKO POUČAVATI MLADE O RATU I RATNIM ZLOČINIMA

Radionica o poučavanju mladih o ratovima i ratnim zločinima

U SENSE Centru za tranzicijsku pravdu u Puli održana je radionica za nastavnike povijesti o korištenju arhive Haškog tribunala i metodama poučavanja učenika o materiji vezanoj uz rat i kršenja ljudskih prava.

Na radionici su se okupili nastavnici iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koji su pripremili i prezentacije o tome kako bi u učionici pristupili određenim temama vezanim uz ratove iz 1990-tih , npr. deportacijama, razaranju kulturnog naslijeđa ili stradanju djece u ratu. 

Radionicu su vodile koordinatorice Programa za informiranje Međunarodnog rezidualnog mehanizma Rada Pejić-Sremac i Anisa Sućeska-Vekić.

Sadržaje koje nudi arhiva i web stranice SENSE-a, prije svega najnoviji internetski narativ o opsadi glavnog grada BiH "Sarajevo 92-95: Teror u 12 slika", predstavila je koordinatorica SENSE centra Mina Vidaković.

Na početku rada sudionicima je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji je i sam nastavnik povijesti i koji je istaknuo važnost teme kojom se radionica bavi - metodologijom razgovora s mladima o osjetljivim temama.

U organizaciji radionice sudjelovala je i Hrvatska udruga nastavnika povijesti te Evropsko udruženje nastavnika povijesti.