KAMPANJA “AHMIĆI 1993 - 2023”

Kampanja AHMIĆI 1993 -2023

SENSE Centar pokreće sedmodnevnu internet kampanju kojom, zajedno s dvadesetak organizacija civilnog društva iz BiH Hrvatske, Srbije i Crne Gore obeležava 30. godišnjicu zločina počinjenih u Ahmićima 16. aprila 1993.

Kampanjom Ahmići 1993-2023 SENSE Centar za tranzicijsku pravdu obeležava 30. godišnjicu zločina počinjenih u Ahmićima i Centralnoj Bosni nastavljajući tako svoj program sećanja na mesta zločina i žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjoj deceniji dvadesetog veka. U kampanji će učestovati dvadesetak organizacija civilnog društva iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje će na svojim internet stranicama i društvenim mrežama prenositi sadržaje koje je pripremio SENSE Centar.

Online kampanja započinje u ponedeljak 10. aprila 2023. emitovanjem videa “Progon ljudskosti” koji prikazuje na koji način je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u svojoj prvoj presudi za zločine u Centralnoj Bosni opisao “tragediju u malom selu Ahmići” gde je u akciji Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO) 16. aprila 1993. godine 116 meštana ovog sela, Bošnjaka, mučki  ubijeno a njihove kuće spaljene.

Narednih dana, do zaključka kampanje, u ponedeljak 16. aprila, SENSE će na svom YouTube kanalu objaviti još šest videa koji detaljno prikazuju na koji način je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao zločine koji su u proleće 1993 počinjeni u Ahmićima i na širem području Centralne Bosne.