OKONČAN POSLEDNJI TRIBUNALOV POSTUPAK U HAGU

Jovica Stanišić i Franko Simatović izricanje presude 31.5.2023.

Jovica Stanišić i Franko Simatović bivši šefovi Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) su konačnom presudom u ponovljenom postupku u Hagu proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske i BiH 1992 - 1995. godine. Izrečene su im kazne od po 15 godina zatvora.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naslednika Haškog tribunala u Hagu, ocenilo je da su Stanišić i Simatović odgovorni za zločine koje su u Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu i Dalju 1992. i 1995. godine počinili pripadnici jedinica koje je osnovala, obučavala, podržavala i finansirala Služba državne bezbednosti Srbije dok su joj dvojica optuženih bili na čelu.

Tom je presudom na 30. godišnjicu osnivanja Haškog tribunala okončano njegovo poslednje i najdugotrajnije suđenje.  Optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je još 2003. i teretila ih je za masovne progone, ubistva i nehumana dela počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u delovima Hrvatske i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine. Suđenje koje je počelo 2009. okončano je 2013. oslobađajućom presudom za obojicu optuženih. Pretresno veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie zaključilo je da na područjima SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u Hrvatskoj, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik u BiH jesu počinjeni zločini nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima, ali je odbacilo navode optužnice o krivici Stanišića i Simatovića.

Tužilašvo je uložilo žalbu na ovu presudu i dve godine kasnije Žalbeno veće Tribunala donosi presudu kojom se postupak protiv Stanišića i Simatovića vraća na početak po svim tačkama optužnice po kojima su u maju 2013. oslobođeni. Prema nalazima Žalbenog veća, u prvostepenoj presudi su učinjene velike greške i budući da je reč o ozbiljnim propustima sudije su ocenile da bi bilo "neumesno" da oni daju novu procenu dokaza jer nisu saslušali svedoke i uverili se u relevantnost svih ponuđenih dokaza, te su naložili da se suđenje ponovi.

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 2017. i okončano je 2021. godine novom prvostepenom presudom kojom su bivši čelnici Državne bezbednosti Srbije osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Pretresno veće odbacilo je optužbe o učešću Stanišića i Simatovića u udruženom zločinačkom poduhvatu. Nisu proglašeni krivima ni za navode iz optužnice koji se odnose na područja takozvanih SAO Krajina i SAO Baranja, Slavonija i Zapadni Srem u Hrvatskoj, kao i u bosanskohercegovačkim opštinama Bijeljina, Zvornik, Sanski Most, Doboj i Trnovo. To je, međutim, bila prva i jedina presuda Haškog tribunala kojom su osuđeni državni funkcioneri Srbije.

Na presudu su se žalile obe strane, a žalbena rasprava održana je u januaru 2023.  Žalbeno veće je 31. maja objavilo presudu kojom se odbacuju sve osnove žalbe Stanišića i Simatovića i delimično usvaja žalba tužilaštva u delu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat. Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov zamenik i komandant Jedinice za specijalne operacije Franko Simatović su konačnom presudom proglašeni krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu te da su o okviru njega odgovorni za zločine koje su pripadnici Specijalnih jedinica SDB počinili 1992. u BiH - u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu. Takođe su proglašeni odgovornima za ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992.