U ZNAKU PREŽIVJELIH SA SREBRENIČKIH STRATIŠTA

Treći dan kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja

Video isječak "Preživjeli" iz interaktivnog narativa „Srebrenica: Genocid u osam činova“ i video poruke trojice preživjelih - Hasana Nuhanovića, Idriza Velića i Nedžada Avdića - emitirani su trećeg dana kampanje "Zajedno protiv virusa poricanja" u SENSE Centru u Puli

 

Video "Preživjeli" je dio interaktivnog narativa "Srebrenica: Genocid u osam činova", u produkciji SENSE Centra za tranzicijsku pravdu, dostupnog na internetu. Opisuje kako su istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon pada Srebrenice prikupili iskaze ljudi koji su govorili da su preživjeli masovna strijeljanja. Da bi to provjerili, istražitelji su 1996. krenuli tragom njihovih iskaza i pronašli objekte u kojima su bili zatočeni i lokacije masovnih pogubljenja.

Hasan Nuhanović je 1995. radio za UNPROFOR i preživio pad Srebrenice, ali njegova majka, otac i brat nisu. Pokopani su u Potočarima, gotovo na istom mjestu gdje su ih u julu 1995. pripadnici UN predali srpskim snagama. U video izjavi za kampanju „Zajedno protiv virusa poricanja“. Nuhanović, među ostalim, govori i o suodgovornosti medjunarodne zajednice i Holandskog bataljuna UN koji je trebao štititi  srebreničku enklavu i njeno stanovništvo. "Historijske činjenice o genocidu i suodgovornosti medjunarodne zajednice su potvrđene na dva, odnosno tri suda u Haagu... Ali činjenica da je ovaj zločin proglašen genocidom se negira od strane zvanične politike u Repubici Srpskoj, kao što se negira i od strane Beograda. Nadam se da će doći do neke katarze, da krenemo dalje u budućnost", zaključio je on u video poruci.

Jedan od preživjelih iz kolone koja se nakon pada Srebrenice probila do Tuzle, Idriz Velić, opisao je kako je mučan i neizvjestan taj proboj bio. "Što se tiče Potočara, nisam ni znao ništa šta se tamo dešavalo, ali kad sam došao u Multimedijalni centar (koji je SENSE otvorio u Potočarima), puno sam saznao iz prikazanih isječaka, iz priča ljudi, šta se tamo desavalo", rekao je svojoj poruci.

Nedžad Avdić je svjedočio na skoro svim srebreničkim suđenjima pred Haškim tribunalom. "To ponovno proživljavanje pred sudom nije bilo jednostavno", kaže u svojoj video poruci Avdić, koji je sa 17 godina preživio masovna pogubljenja na brani Petkovci kraj Zvornika. Prvo je svjedočenje bilo toliko potresno da je tužiteljima rekao da ga više ne zovu. "Međutim, nakon što su uhapsili sljedeće ratne zločince,  nisam mogao da odbijem. Ipak sam imao moralnu obavezu prema svim tim mojim drugovima, profesorima, rođacima, prijateljima koji su ubijeni na takav način."

Isti sadržaj trećeg dana kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja prenelo je, na svojim portalima i društvenim mrežama, petnaest partnerskih organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova.