Aktivnosti

MIRKO KLARIN 1943-2022

 16. decembar 2022.

Mirko Klarin

Naš kolega i prijatelj Mirko Klarin, osnivač i pokretački duh SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu i Agencije SENSE, preminuo je u Briselu u 80. godini života. 

KAKO PRISTUPITI EVROPSKIM FONDOVIMA

 27. novembar 2022.

Mirjana Galo voditeljica udruge Homo s učesnicima seminara o EU fondovima

U okviru saradnje sa udrugama za zaštitu ljudskih prava iz Istre i drugih područja bivše Jugoslavije, SENSE Centar je bio domaćin seminara koji je udruga Homo iz Pule organizirala u okviru projekta "Između roda i kraja".

30 GODINA OD GRANATIRANJA SARAJEVSKE VIJEĆNICE

 24. avgust 2022.

Sarajevska Vijećnica - Zatiranje istorije i sjećanja

Granatiranje i spaljivanje Nacionalne biblioteke BiH 25. avgusta 1992. godine izazvalo je zgražavanje i žestoke osude u međunarodnoj javnosti i kvalifikovano je kao “kulturno sakaćenje” Sarajeva i pokušaj “brisanja prošlosti” Bosne.

KAKO POUČAVATI MLADE O RATU I RATNIM ZLOČINIMA

 2. maj 2022.

Radionica o poučavanju mladih o ratovima i ratnim zločinima

U SENSE Centru za tranzicijsku pravdu u Puli održana je radionica za nastavnike povijesti o korištenju arhive Haškog tribunala i metodama poučavanja učenika o materiji vezanoj uz rat i kršenja ljudskih prava.

Sarajevo ’92-'95: Teror u 12 slika

 3. april 2022.

Sarajevo 1992-1995: Teror u 12 slika

Obeležavajući tridesetu godišnjicu početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine SENSE Centar za tranzicijsku pravdu objavljuje interaktivni narativ Sarajevo 1992-1995: Teror u 12 slika.

USMENA ISTORIJA MKSJ - KAKO JE DOKUMENTOVAO SENSE

 29. januar 2022.

ICTY Oral History

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu pokreće novi projekt sa ciljem da prvi put, na jednom mestu i u celosti  učini javno dostupnim video zapise i transkripte intervjua koje je u proteklih dvadesetak godina vodio sa glavnim akterima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

RADIONICA O KORIŠTENJU ARHIVE HAŠKOG TRIBUNALA

 22. januar 2022.

RADIONICA O KORIŠTENJU ARHIVE HAŠKOG TRIBUNALA U SENSE CENTRU

Radionica za nastavnike povijesti o korištenju arhive Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove održana je u prostoru SENSE Centra za tranzicijsku pravdu a okupila je edukatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

SUDOVI ISPISUJU ČINJENICE, A POVIJESNIČARI PIŠU POVIJEST

 18. decembar 2021.

Nastavnici povijesti iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore na trećem webinaru u seriji Razoružavanje povijesti u organizaciji SENSE Centra i HUNP-a.

Na suđenjima pred Haškim tribunalom su prikupljene činjenice o sukobima na području bivše Jugoslavije 1990-tih tako da, na temelju te građe, povijesničari sada mogu ispisivati povijest, rekao je Mire Mladenovski, makedonski profesor povijesti, u uvodnom

JE LI DUBROVNIK UOPĆE GRANATIRAN?

 8. decembar 2021.

Ante Marković svedočenje / granatiranje Dubrovnika autor Pavo Urban

Svjedočeći 2003. na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), posljednji premijer SFRJ Ante Marković je evocirao uspomene na razgovor o granatiranju Dubrovnika koji je pokrenuo u novembru/studenom 1991.

DUBROVNIK 1991: SPOMENICI NA NIŠANU – DAN 4

 6. decembar 2021.

Vazdušni snimak Dubrovnika sa označenim oštećenjima- dokazni materijal tužilaštva MKSJ

Četvrtog dana internetske kampanje Dubrovnik 1991 - Spomenici na nišanu, SENSE Centar za tranzicijsku pravdu objavljuje online izložbu Dan poslije i dva videa o presudama koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavije (MKSJ) izrekao zapo

PAVO URBAN - GRANATIRANJE DUBROVNIKA

 6. decembar 2021.

KAMENA PRAŠINA NAD GRADOM - PAVO URBAN 6.12.1991.

Na današnji dan prije trideset godina (6.12.1991) u Dubrovniku, na svom posljednjem zadatku ratnog reportera Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika, poginuo je dvadesettrogodišnji snimatelj i fotograf Pavo Urban.

DRUGI DAN KAMPANJE DUBROVNIK 1991

 5. decembar 2021.

Foto Pavo Urban

Granatiranje istorijskog jezgra Dubrovnika 6.12.1991.